Koresand


Sæson:

Sæsonen spænder fra april til oktober.

Booking:

Du kan booke en plads på en af vores offentlige ture her

Privat tur:

Det er mulighed for at bestille en privat tur, hvis man tilmelder sig som gruppe.

Hvad er Koresand?

Koresand er et højsand på ca. 20 km2, placeret sydvest for Mandø. Et mere goldt og øde sted i Danmark er svært at forestille sig!

Et højsand er ikke hav og ikke en ø, men noget der imellem. Et højsand og en ø har det til fælles at man kan sejle hele vejen rundt om dem ved højvande. Forskellen ligger i vegetationen eller rettere manglen derpå, for der vokser få eller ingen planter på et højsand.

Koresand stikker ca. 2 meter op over normal vandstand, hvilket betyder man godt kan være derude hen over et normalt højvande. Får vi derimod forhøjet vandstand, kan Koresand være helt dækket af vand, hvilket sker flere gange hver vinter.

Vi arrangerer tre forskellige ture til Koresand: "Koresand rundt", "Koresand på tværs" og "Ørkenvandring".

Koresand rundt

På turen "Koresand rundt" kommer vi det meste af vejen rundt om højsandet. Vi bliver dog ude af sælreservatet.

Turen varer ca 3,5 timer, og undervejs er der flere stop hvor I blandt andet vil opleve forskellen på øst- og vestsiden, samt få en fornemmelse af hvor stort et område Koresand dækker over!

Det er svært at forudsige præcis hvad vi vil opleve og se på turen, for Koresand ændrer udseende alt efter vind, tidevand og bølger som flytter rundt på sandet. Nogle gange, når vinden er rigtig, kan man være heldig at finde rav. Vandet bringer også en masse forskellige skaller, krabbeskjolde og andre havdyr som man sjældent ser, med ind. 

Der er en naturvejleder med på turen som både fortæller undervejs og gerne svarer på spørgsmål når man på egen hånd kan gå på opdagelse i et af Danmarks mest øde områder.

 

Koresand på tværs

På denne tur kører vi på tværs af Koresand og gør stop på vestsiden.

Turen varer ca. 2 timer, og indebærer ud over køreturen i traktorbus, et stop hvor det er muligt at opleve en del af vestsiden til fods. Der er en naturvejleder med i traktorbussen som fortæller undervejs og når vi går ud af traktorbussen er der mulighed for at stille spørgsmål og få en snak.  

Vestkysten af Koresand er virkelig ude i ingenting. Næste stop mod vest er England. Det er også her hvor der skyller massere af ting ind fra Nordsøen. Hvis vinden har været rigtig vil her være rav. Andre dage må man nøjes med nogle af de mest fantastiske sneglehuse og muslingeskaller som Nordsøen kan præstere. 

Ørkenvandring

Tag på ekspedition til Koresand - et isoleret højsand langt ude i Vadehavet.

Turen er ca. 6 km og varer ca. 4 timer. Vi vandrer fra Mandø og ud over Koresand. Vandringen foregår i sand det meste af tiden. Når vi har gået ca. 6 kilometer, bliver vi samlet op af traktorbussen og vil blive kørt tilbage til Mandø, hvor turen slutter. 

På Koresand er der sand så langt øjet rækker og kun få dyr og planter formår at etablere sig her. Men mens vi går langs den øde kyst, ser vi måske en sæl i vandet eller en havørn, der søger efter ådsler. Vi kigger efter muslingeskaller og konksnegle, som er skyllet i land – og hvis vi er heldige, kan det være vi finder en klump rav. 

Traktorkørsel på Koresand

Fra sæson 2022 har Vadehavscentret i samarbejde med Mandøbussen overtaget køretilladelsen til turistkørsel på Koresand. Vi har dog ikke fået tilladelse til at køre ind i sælreservatet og man skal derfor ikke forvente at se sæler på turen til Koresand.

OBS!

Alle ture inkluderer en billet med traktorbussen fra Vadehavscentret til Mandø (og retur). I skal selv sørge for at tage en traktorbus-afgang senest en time før turstart på Mandø (tidspunkt for turstart fremgår af jeres billet). Fra Mandø skal I skifte bus, og køre med Koresandbussen. Der vil være en naturvejleder ved Koresand-bussen før afgang. Nogle dage vil I have lidt tid på Mandø inden turen går mod Koresand. 

VADEHAVSCENTRET - porten til UNESCO Verdensarv er velkomsten til VADEHAVET.


Med arkitekt Dorte Mandrups helt enestående arkitektur, hvor tagrøret anvendes både på facade, tag og undertag og hvor lister af robinietræ får den gamle bygning til at smelte sammen med den nye, opnås et bygningsværk, der næsten virker som om det vokser op af jorden - skånsomt og tilpasset det flade marskland.

Udstillingen TRÆKFUGLENES VADEHAV er på samme måde tilpasset det enestående center. I samarbejde med VADEHAVSCENTRET har arkitekt Johan Carlson, med sit helt gennemførte design på en poetisk, æstetisk og moderne måde, lavet en udstilling, der med stor indlevelse viser Vadehavet og trækfuglene. Her er oplevelser, der på smittende måde inddrager centrets gæster - både unge og ældre - i Vadehavets forunderlige verden.

Læs mere

VADEHAVSCENTRET
med på Instagram


Okholmvej 5 • Vester Vedsted • 6760 Ribe • DK • Tlf. 75 44 61 61 • CVR .: 24245861 • info@vadehavscentret.dk